Werken met barcodes en scanners in DBFACT

Navigation:  Starten met DBFACTw > Barcodes >

Werken met barcodes en scanners in DBFACT

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

 

Gebruik van barcodes op artikelfiches

 

Op de artikelfiche kunnen barcodes worden ingevoerd op 2 plaatsen. Enerzijds wordt veelal het stuknummer gebruikt om er een barcode in te voeren, anderzijds kunnen we bij tab Maten een lijst barcodes invullen. Een barcode hoeft niet altijd uniek te zijn toegekend aan een artikel. Zo kan een andere verpakking of een productie in een ander land dan het oorspronkelijke er voor zorgen dat de code afwijkt van de standaardcode. In dit geval zullen we eerder de lijst met de barcode gebruiken dan het stuknummer. Door de unieke doorzoekmethode kan ik in één artikelbestand of zelfs voor één artikel verschillende barcodes gebruiken en gemengd kiezen voor een code die reeds zou vermeld staan op de verpakking (typisch ean-codes) of een code die ik zelf heb aangemaakt en afgedrukt.

Door de doorzoekmethode zal het artikel altijd worden gevonden, ongeacht de plaats waar die code staat. Wilt u meer informatie dan kan u deze zeker vinden op www.datalogic.it of in verband met het aanvragen van barcodes volgens de ean-codes op http://www.gs1belu.org

 

 

Gebruik van barcodes op documenten

 

Indien u de juiste lettertypes heeft geïnstalleerd op uw systeem (deze worden in principe mee geïnstalleerd bij de installatie van DBFACT) en indien uw printer de mogelijkheid heeft om barcodes af te drukken, dan is kan op ieder document voorzien van een barcode worden afgedrukt die het nummer van het document weergeeft.

Het gebruik van barcodes op documenten is handig omdat je dan heel snel een document kan opvragen en afdrukken door de code in te lezen wanneer de cursor op de relatienaam staat.

 

 

Gebruik van scanners bij de verkoop

 

Er zijn bij de verkoop 2 mogelijkheden om met barcodescanners te werken. Enerzijds kan nu werken met intelligente scanners met geheugen die worden gebruikt om in de toonzaal of winkel een aantal produkten te scannen, anderzijds zijn er de scanners die worden gebruikt om de artikelen aan de toonbank één voor één te scannen en op een document te brengen.

 

1. De intelligente scanners met geheugen gebruiken

In veranderen variabelen heeft u de mogelijkheid om per document de scanners in te schakelen. Afhankelijk van het type en merk (ons consulteren aub) worden de gegevens uit de scanner gelezen en ingelezen in het document. Zo kan u bijvoorbeeld samen met de klant in de toonzaal een aantal scannings doen van artikelen die hij wenst te bestellen en deze lijst dan overnemen in de bestelbon.

 

2. De vaste scanners voor pos-registratie

Deze scanners van het type ccd of laserscanners scannen de barcodes van de artikelen naarmate ze worden verkocht aan de toonbank. Hier bestaan geen speciale instellingen. Het is namelijk zo dat barcodelezers eigenlijk gewoon de streepje vertalen in cijfers en dat DBFACT die gebruikt om de artikelen op te zoeken. In plaats van de artikelnummers in te geven worden ze voor u vertaald door de scanner. Meer is er niet aan.

 

 

Aanmaken van interne barcodes

 

In DBFACT heeft u de mogelijkheid om het systeem barcodes te laten genereren dmv de unieke artikelcode. Om dit in te schakelen dient u bij in onze Veranderen Variabelen, helpkey 936010 en 936011 te activeren. Het systeem berekent dan voor u een unieke barcode die wordt gebruikt op de etiketten (afhankelijk van de lay-out die u gebruikt).

Ook hier weer geldt dat u tegelijkertijd de artikelcode en de barcode fabrikant door elkaar kan gebruiken. Handig, want zo kan u alleen voor die artikelen die nog geen barcode hebben etiketten met de eigen barcode afdrukken.