Opzoeken relatie

Navigation:  Basis > De relatie >

Opzoeken relatie

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Laten we één van de meest krachtige functies in DBFACTw eens van naderbij bekijken.

Het zoeken van een relatie kan zoals in onderstaand scherm duidelijk wordt, op verschillende manieren:

 

 

In het veld ultra search kunt u verschillende zaken invullen, zonder dat u eerst dient aan te duiden naar wat u op zoek bent.

 

U kunt een adres ingeven, een naam, een 2de naam of een telefoonnummer. U kunt een combinatie maken van de naam, 2de naam en straat en telefoonnummer.

 

Bent u dus op zoek naar <D'Hondt> op de <Destelbergsesteenweg> dan kunt u <dhondt destel> ingeven om deze relatie op te zoeken.

 

Indien u in het veld ultra search zoekt zult u zien dat het zoeken uiterst snel en krachtig gebeurt. Storende leestekens, het verschil tussen hoofd- en kleine letters, tekens zoals @, worden eerst gefilterd en dan pas gaan we op zoek naar de juiste relatie. De reden waarom het zoeken zo snel verloopt is de aparte indexering die we hier gebruiken. Dezelfde methode wordt trouwens aangewend bij de artikelen.

 

In de ultra search worden alle verwijzingen van minder dan 3 karakters genegeerd. Wanneer u dus zoekt naar <Dossche Alex> en u geeft <AL> in, dan zal het systeem de relatie niet vinden. Een minimum van 3 karakters is dus vereist.

 

Indien u op een telefoonnummer wilt zoeken, vult u een deel van het nummer in en het systeem zal de juiste relatie vinden.

 

Vul een relatienummer in en voor u het weet heeft u de juiste relatie.

 

Klungelalarm

Wanneer u bijvoorbeeld op zoek bent naar "2001 Informatique" , geef dan niet in 2001 want dan denkt het systeem dat u naar de relatie met nummer 2001 op zoek bent.

 

Klungelalarm

Als u combinaties gebruikt, plaats dan altijd een spatie tussen de 2 gegevens. Een spatie tussen straat (of een deel) en naam, tussen voor en familienaam, naam en telefoonnummer of delen ervan.

 

De andere velden* laten toe om daar effectief te zoeken in respectievelijk naam, adres, e-mail enz. Het probleem kan zich soms stellen als u bijvoorbeeld op zoek bent naar <OCMW Antwerpen>.

Als u bij ultra search <antwerp> zou ingeven dan krijgt u ongetwijfeld honderden adressen terug met de naam antwerpsestraat, antwerpsesteenweg enz.

Vul de naam in bij het veld Naam en u voorkomt onnodige adressen. U zou natuurlijk ook <ocm antw> kunnen ingeven bij de ultra search, wat het resultaat terug beperkt.

 

* Opgelet:

 

Deze velden zoeken sequentieel, dwz er wordt gezocht van links naar rechts. Als u op zoek bent naar 'an quix' als contactpersoon en in het veld bij de relatiefiche staat Quix An dan zal het systeem de naam niet vinden. Geeft u echter 'QUIX' in, ook al staat deze naam helemaal achteraan, dan zal het systeem dit wel vinden.

 

Bij BTW-nummer dient u het volledige nummer in te geven maar u kunt de landcode (BE) en de puntjes weglaten.

 

Bij bank kunt u een deel van de rekening ingeven en de streepjes weglaten.

 

Bij e-mail kunt u een deel, bijvoorbeeld de eerste letters ingeven als u zoekt naar een adres, een gedeelte van het adres kan niet, het systeem zoekt van links naar rechts. Als u zoekt op emailadressen dan worden ook de adressen die vermeld staan in de contactpersonen weergegeven.

 

In dit zoekscherm kunt u een nieuwe relatie aanmaken door de button Nieuw aan te klikken. Wilt u stoppen met zoeken, druk ESC of klik op button Sluiten.

 

Protip

Wenst u een lijst van de relaties om deze te doorlopen, dan kunt u bij de naam een " * " ingeven en de hele lijst wordt u alfabetisch getoond. In deze lijst heeft u de mogelijkheid de kolommen waarvan de hoofding vet staat om de inhoud te sorteren. Als de lijst is gesorteerd op een bepaalde kolom dan wordt dit aangeduid door de hoofding Italic en bold  te zetten. Als u nogmaals klikt op deze hoofding dan wordt de tekst mager en italic gezet. U hebt nu de sortering aangepast van aflopend naar oplopen of van a – z naar z – a.

 

Door in het zoekscherm (F6) of via direct-menu 246 klikt op het volgende icoontje...

 

 

dan komt u in onze relatiewerklijst terecht. Door deze functie te gebruiken wordt het bijvoorbeeld mogelijk om op een snelle manier uw keuze te beperken indien u bvb enkel uw klanten uit Nederland wenst te zien. Meer uitleg over onze werklijsten kunht u hier terugvinden.