Module WMS Consignatie

Navigation:  »No topics above this level«

Module WMS Consignatie

Return to chapter overview

 

De consignatie module wordt vrij intensief gebruikt.

 

Consignatie heeft in de brede zin van het woord een andere betekenis.

Bij consignatie blijft de onderneming eigenaar van de voorraad. Strict genomen is consignatie eigenlijk een verplaatsing van de stock naar... een andere (stock)locatie.

Consignatie betekent in dié zin daarom het 'transfereren' van stock van de standaard locaties naar een consignatielocatie. Een consignatielocatie wordt echter gecreëerd, en kan even snel verdwijnen, als deze leeg is, of er geen contract meer mee verbonden is.

Mits uitbreiding van deze informatie, wordt bijkomene functionaliteit gecreëerd.

 

Bijkomende functionaliteit

Men moet in de consignatielocatie per artikel kunnen bijhouden wat de minimum en nominale voorraad is van het artikel.  Zo kan men dan adhv deze stocklocatie onderzoeken het stockpeil optimaliseren.

Stocktransfert voorstellen zullen in artikelen van één naar een andere locatie overbrengen, maar aangezien het over een consignatielocatie gaat, wordt een ander soort 'document' gebruikt: een consignatiedocument, zowel voor consignatieleveringen als consignatieretours.

Sommige systemen spreken van consignatiebestellingen. In principe is dit gewoon het onderzoeken wat er gewenst is in de stock locatie. In dit concept makkelijk introduceerbaar als een 'transfertvoorstel'.

Stockopname: ten einde te kunnen vergelijken wat er in stock is en wat er als het ware verkocht is, moet rechtstreeks uit dit scherm een leveringsbon gegenereerd kunnen worden.

 

 

Protip

Het hangt af van de installatie in welke mate dat dergelijke transferten en stock bestellingen mogelijk moeten zijn. Indien 95 % van de consignatieleveringen ook gefactureerd zijn, is het niet van belang om te  veranderen. Ondernemingen die echter typisch 'consignatiestock' staan hebben, met zelfs minimum en nominale stock voorwaarden, en liefst zelfs een automatisch aanvullingssysteem willen hebben, kunnen beter overstappen naar deze uitgebreide consignatiemodule.