Het helpbestand en help gebruiken

Navigation:  Inleiding > Welkomstwoord >

Het helpbestand en help gebruiken

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Nog te weinig wordt gebruik gemaakt van de helpfile in DBFACT.

 

Nochtans worden nagenoeg alle standaard functies beschreven in dit document. We hebben er dan ook voor gekozen om onze gebruikers een aantal mogelijkheden te voorzien om deze helpfile te bereiken.

 

U kan onze helpfile onmiddelijk aanspreken vanuit DBFACT. We hebben hier 2 systemen in voorzien, namelijk...

 

We hebben onze helpfile voorzien als standaard chm-file (formaat van de meeste helpfiles) waar we ook de mogelijkheid kunnen bieden om deze via de functietoets F1 te kunnen gebruiken. Deze helpfile wordt bij de installatie in de DBFACT-map geplaatst op de server en is bijgevolg voor elke gebruiker in het netwerk beschikbaar. Dit wil wel zeggen dat je deze helpfile periodiek dient up te daten om er zeker van te zijn dat je met de laatste versie werkt.

 

Anderzijds bieden we deze helpfile ook aan als browser-based-helpfile. Dit is dezelfde helpfile maar deze is aan te spreken met je favoriete browser en kan dus ook eventueel buiten DBFACT worden geopend. U kan dan bvb uw favoriete onderwerpen zelfs bij uw favorieten plaatsen in uw Internet Explorer.

 

Protip

Het grote voordeel van onze browser-based helpfile is dat standaard elk woord wordt geïndexeerd en dus het zoeken (search-functie) heel leuk te gebruiken maakt. Als je het gezochte onderwerp dan nog niet vindt dan ben je zeker dat het niet in onze helpfile staat. Deze helpfile wordt ook frequenter geüpdat dan de meegeleverde chm-file.

 

Met zijn ondertussen 1.800 pagina's zou het alvast een bron van informatie moeten zijn als aanvulling op de trainingen.

Op het moment van de installatie/integratie van DBFACT in uw bedrijf wordt er een beperkte handleiding overhandigd. Deze handleiding is eigenlijk een beperktere afdruk van deze helpfile.

 

Het helpscherm bestaat uit links de navigatie (welk onderdeel, over welke item wil in informatie of naar welk woord wil ik zoeken), rechts heb je dan de informatiepagina's. In deze pagina's zie je regelmatig links naar andere pagina's in het helpbestand of links naar internetpagina's die je nog meer informatie geven over bepaald onderwerpen.

 

Hoe gebruik je best de helpfile? Er zijn verschillende manieren om de helpfile te benaderen:

 

Het opzoeken van de informatie in de Inhoud

 

Als u de helpfile opstart dan ziet u DBFACT staan met een +-teken er voor. Dat betekent concreet dat er extra menupunten verborgen zitten achter het woord DBFACT. Om deze zichtbaar te maken klikt u met de muis op het plusteken en een lijst van onderliggende menu's wordt geopend. Sommige hebben terug een +-teken, wat betekent dat u een sublijst heeft waarin eventueel weer een aantal punten staan voorafgegaan door een +-teken.

Je kunt deze menupunten terug dichtklappen door op de mintekens te klikken waardoor de menupunten worden teruggebracht tot het bovenliggende niveau. Mits een beetje oefening krijg je op deze manier een gemakkelijk overzicht van de verschillende functies.

 

De index van de helpfile

 

De index geeft een lijst van alle mogelijke helpitems. Hier kan het dus zijn dat je over bepaalde onderwerpen geen informatie vindt. Dat kan zijn omdat er helemaal (nog) geen informatie voorhanden is (ook soms omdat het onzinnig is om hierover een helptekst te schrijven) of omdat het woord een verwijzing is naar andere pagina's in de helpfile.

Algemeen kunnen we stellen dat het gebruik van de index eerder onhandig bij het zoeken naar informatie in de helpfile. De veruit elegantste manier om te werken met helpfile is het zoeken in de helpfile op een woord, wat we hierna bespreken.

 

Zoeken op een trefwoord in de helpfile:

 

De voor ons elegantste manier om te zoeken naar informatie over een bepaald item of onderwerp. Als je zoekt in de index onder bestelbon dan vind je daarover niks terug. Als je hetzelfde doet in het zoekscherm van de helpfile dan krijg je een hele reeks verwante onderwerpen terug. Vanuit de resultaten van het zoeken kan je dan verder zoeken naar de juiste informatie.

Probeer varianten bij het zoeken: gebruik bestelbon maar probeer ook bestelling wat dan weer andere resultaten kan opleveren. Het zoeken gebeurt namelijk op woord waardoor het mogelijk is dat u andere resultaten kan krijgen over op het eerste gezicht verwante onderwerpen.

Om het u gemakkelijk te maken zijn er nog een aantal extra instellingen mogelijk in de helpfile die we hier graag even behandelen. Het grote voordeel van onze browser bases helpfile tegenover de chm-helpfile (F1) is dat elk woord wordt geïndexeerd en er dus m.a.w. op elk woord kan worden gezocht.

 

En verder …

 

Als u in helpfile ziet staan KlungelAlarm: let op, laat u niet vangen. Hier hebben gebruikers voor U zich al laten aan vangen. Het zijn de meest voorkomende fouten of misopvattingen.

 

Als u in helpfile ziet staan ProTip: laat u adviseren door de meesters in het vak. Dit zijn handige tips en trucs om u het leven met DBFACT aangenamer te maken (mocht dat nog nodig zijn).