ESC/POS

Navigation:  Configureren > Werkstation configuratie > Ticketprinter >

ESC/POS

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

ESCPOS is een variant van OPOS .

Door ESCPOS kan je 3 devices achter elkaar schakelen op één en dezelfde poort. Bijvoorbeeld een display, ticket printer en geldlade. Elk van deze devices mag ook op een verschillende poorten aangesloten worden. Het grote voordeel van ESCPOS tegenover OPOS is de snelheid. Zowel bij OPOS als ESCPOS is een hele goede kwaliteit kabels nodig. Zeker bij de seriële apparaten.

 

Volgorde van aansluiting.

Wilt men meerdere devices op 1 poort aansluiten dan is dit de normale volgorde (ook voor OPOS):

Computer naar Display

Display naar Printer

Printer naar kassalade

 

 

Ticketprinter

 

Zorg ervoor dat er onder Windows geen printer is geïnstalleerd op de poort waar de ticketprinter wordt op geïnstalleerd. Controleer in een DOS box naar een net use van deze poort.

 

Voor bijvoorbeeld LPT1 tikken we in de DOS box ‘net use’ [enter]

Als er nu  in het lijstje LPT1 voorkomt is dit omdat de LPT1 poort is geredirect naar een andere poort op het netwerk.

Om deze instelling te verwijderen tikken we in de DOS box: net use LPT1 /delete [enter]

 

Standaard worden de printer stuurcodes van Epson gebruikt, moest u andere stuurcodes wensen te gebruiken dan kan je een alternatieve printer definiëren via de menu DBFACT – Layouts – Kasticket – Instellingen POS printers.

 

Let wel hier moet de naam van de printer ESCPOS plus het werkstation nummer, dus bijvoorbeeld ESCPOS15. Dit is nodig omdat er zo in het netwerk verschillende types ticket printers kunnen gedefinieerd worden. Als er een ticket wordt geprint en de printer is gedefinieerd voor ESCPOS dan gaat DBFACT eerst kijken of er alternatieve codes zijn, zo niet worden de standaard codes van Epson gebruikt.

 

De mogelijke poorten zijn COM1 tot COM4, LPT1 tot LPT4 en UNC path om een printer aan te spreken die zich ergens in het netwerk bevindt.

 

 

Kassalade

 

Er zijn 2 types van kassalades. Rechtstreeks aangesloten op de computer of via de printer.

Als het een type is dat rechtstreeks aangesloten moet worden op de PC dan is het principe zeer simpel, selecteer gewoon het type poort, waarschijnlijk een COM poort. In het andere geval sluit de lade aan op de speciale connectie van de printer en de printer zal door middel van een bepaalde printcode een impuls aan de kassalade geven om deze te openen.

 

DBFACT gebruikt een standaard sturingscode om de lade te openen, moest dit niet lukken dan kan je in het configuratie scherm nog tal van codes uitproberen tot de juiste is gevonden.

 

 

Display

 

De display staat meestal vooraan in de rij als er meerdere devices zijn aangesloten. De configuratie is zeer simpel door gewoon de juiste poort te kiezen. Als de display bij de test vele rare tekens geven dan moet u de COM poort even claimen via een DOS box door het volgende commando in te tikken: ‘mode com1:9600,N,8,1’ [enter]  stuur dan eens wat tekst via de DOS box naar de display door het volgende: ‘dir *.* > com1: ‘ te typen.

 

Als na een reboot van de PC de display terug de rare tekens geeft kan men het commando ‘mode com1:9600,N,8,1’ in een .BAT file plaatsen dat wordt uitgevoerd als de PC wordt gestart (lees hier hoe dit te doen)

 

 

Het principe van ESCPOS

 

Technisch werkt ESCPOS erg simpel, voor elke device gaat DBFACT een file openen op deze poort en de nodige tekst ernaar toe schrijven en de file terug sluiten. Indien er op dezelfde poort een andere device hangt zal DBFACT voor dat de data wordt geschreven eerst nog een speciale code doorsturen om op deze manier de juiste device te bereiken.

 

Als er een device niet reageert zoals het moet dan is de meest voorkomende oorzaak dat DBFACT de poort niet kan of mag openen. Na elke aanmaak van een ticket of het openen van de lade of het aanspreken van de display wordt de log file bijgewerkt. Deze staat in \DBFACT\logs\Poslog.txt.

 

Daar zie je dan duidelijk de waarde nadat een poort is geopend, deze moet steeds groter dan NUL zijn, er zijn 3 “handles”, voor de display, printer en de kassalade. Dus als deze handle een –1 geeft dan moet er op zoek gegaan worden of de poort onder Windows wel vrij is, is er een Windows printer gedefinieerd op deze poort, is er een net use, staat de COM instellingen onder Windows goed ?