De relatie

Navigation:  Basis >

De relatie

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

De relatie staat echt centraal in DBFACTw. Dit is trouwens ook het bewijs dat DBFACTw ontstaan is als een praktisch systeem om uw administratie bij te houden. Slechts één keer hoeft u de relatie te creëren, en vanaf dan kunt u deze overal waar wenselijk gebruiken: als klant, leverancier, prospect, medewerker, technieker, aankoper, helpdeskmedewerker.

 

Heel wat informatie is over de relatie bij te houden. Vanzelfsprekend hebben we het hier over de adresgegevens, maar ook de extra adressen of contactpersonen kunnen vlotjes bijgecreëerd worden én teruggevonden.

 

In DBFACTw zit veel intelligentie ingebouwd. Het systeem weet automatisch, afhankelijk van de plaats in het programma, of de relatie gebruikt wordt als klant, leverancier of nog andere mogelijkheden. Bij het maken van een prijsofferte wordt de relatie automatisch een (potentiële) klant, bij het invoeren van een aankoopfactuur, zal de relatie automatisch geïnterpreteerd worden als een leverancier.

 

Klungelalarm

Sommige alternatieve programma's pakken zwaar uit met hun zogenaamde 'derden'-fiche. Dit is in DBFACTw vanaf de eerste versie nooit nodig geweest! Een relatie is automatisch klant én leverancier. Er is daarom geen nood aan het koppelen van beide fiches.

Maak daarom voor een relatie die zowel klant als leverancier is, slechts één relatiefiche aan!

 

Naast de relaties zijn er ook contactpersonen. De dualiteit zit in het feit dat contactpersonen onder een relatie (onderneming, organisatie) resorteren. Ze zijn lid van die bepaalde relatie. Dit is per definitie een contactpersoon.  Informatie wordt daarom niet alleen op relatie-niveau bijgehouden, maar ook op contactpersoon-niveau kan informatie bijgehouden worden.

 

Protip

Indien u vermoed dat een contactpersoon later ook als 'relatie' zal gebruikt worden, is het beter om eerst de relatie aan te maken met alle gewenste gegevens (adres, telefoonnummer, email-adres). Daarna is het eenvoudig om onder een andere relatie (organisatie, firma dus), deze persoon als 'relatie' toe te voegen. DBFACTw blijft dan netjes onthouden dat de contactpersoon van de ene relatie eigenlijk gekoppeld is aan de relatiefiche als contactpersoon.

 

De relatie staat centraal in DBFACTw. Het is het levendige bewijs dat DBFACTw van de start uit veel CRM functionaliteit bevat. Verder wordt nog besproken wat de functionaliteit rond de relatie in DBFACTw is. Om de overzichtelijkheid te bewaren zijn de meeste functies van de relatie ondergebracht onder het Relatie-menu

 

Relatiefiche

Waar de relatie-informatie wordt bijgehouden

Relatiewerklijst

Om heel snel relaties te selecteren, en eventueel lijsten af te drukken of selecties op te slaan

Adressenwerklijst

Om een overzicht te verkrijgen van de extra adressen die rond relaties zijn gebouwd

Importwizard relaties

Om relaties via excel spreadsheets in te lezen of bestaande relaties snel aan te passen

Exportwizard relaties

Om relaties en/of contactpersonen te exporteren, te emailen, te sms'en, een brief te sturen. Kortom, zéér geavanceerde selectiemogelijkheden, specifiek voor mensen die hun klanten heel gespecialiseerd wensen te benaderen

Relaties samenvoegen

Als dan toch een relatie dubbel in DBFACTw zou zitten, kan alles samengevoegd worden.