Conversie

Navigation:  Uitbreiding commercieel beheer > Prijzenmatrix >

Conversie

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Gezien de flexibiliteit van het prijzenmatrix systeem, ligt het niet voor de hand om 'zomaar' een bestaande systeem te converteren naar de nieuwe prijzenmatrix prijzen.  Aangezien op tal van plaatsen in het oude prijzensysteem prijzen of kortingen kunnen bijgehouden worden, zal DBFACTw heel wat van die systemen omvormen tot 'regels'.

 

Protip

De beste aanpak om een bestaand dossier om te vormen tot een 'prijzenmatrix'-dossier, is door een test uit te voeren.  U kopieert best hetzelfde dossier met naam <dossier>_Matrix. U verandert naar dit dossier, activeert de prijzenmatrix module, laat de conversie lopen, en via de artikel prijsberekeningssimulatie, kunt u nagaan of de prijsberekening aan uw wensen voldoet.

 

Protip

KISS: De prijzenmatrix module laat toe om zeer geavanceerde (en aldus ingewikkelde) prijzensystemen te construeren.   Desondanks raden wij aan om het aantal regels te beperken.

 

 

 

Goed begonnen is half gewonnen

 

Vele ondernemingen hebben diverse prijzenpolitieken ontwikkeld.  Zo kunnen ze een onderscheid maken naar de klanten toe en hoe ze deze wensen te bereiken. De conversie van de prijzenmatrix kan daarom best in een breder perspectief worden geplaatst.

 

Inventariseer goed hoe u uw prijzen en/of kortingen berekent. Laat u daarin zeker begeleiden door een DBFACTw specialist, die u de juiste vragen kan stellen, zodat het 100 % duidelijk is hoe u aan uw prijzen en/of kortingen komt.

Het is pas als daar volledige duidelijkheid in bestaat, dat men de stap naar de prijzenmatrix mag nemen.

Daarna volstaat het om deze manier van werken te implementeren, en te testen in het aangepaste testdossier.

In de laatste faze neemt u de extra functionaliteit van deze krachtige module in gebruik, zoals

 - de uitgestelde prijzenupdates

 - de prijsformules

 - de afrondingsmogelijkheden

 

 

De conversie

 

Om dubbele ingave te vermijden van de vroegere systemen, worden voor tal van vroegere prijzen of kortingen, nieuwe regels aangemaakt.

Deze regels worden één voor één met een logische volgorde aangemaakt.

Aangezien vroeger de prijzenpolitiek bepaald werd adhv de parameters, wordt in de mate van het mogelijke rekening gehouden met deze parameters. Hoe een aantal zaken uit het oude systeem geconverteerd worden, wordt hier verder beschreven.

 

Alle andere zaken die u misschien ingesteld zou kunnen hebben, kun u best stap voor stap overlopen. Vergeet niet dat u met de prijzenmatrix op een uitermate makkelijke manier kunt 'simuleren' hoe prijzen en kortingen berekend worden.

 

Hoe een aantal zaken geconverteerd worden, is hier beschreven.

 

Het conversierapport

 

Als men de prijzenmatrix activeert, dan wordt gevraagd of de bestaande kortingsregels geconverteerd mogen worden. Deze worden één voor één overlopen. Soms kan het gebeuren dat er onlogische kortingen in het oude systeem zaten, of dat er conflicten waren die eigenlijk niet echt geconverteerd kunnen worden. Juist daarom wordt gevraagd om het volgende bestand te raadplegen na conversie.

 

c:\dbfactw\logs\Prijzenmatrixconversie.txt

 

Als tweede stap dient vanzelfsprekend het prijs simulatiesysteem, waar u voor een bepaalde klant heel makkelijk kunt nagaan welke prijs berekend zal worden.

 

Opmerkingen bij de conversie

 

Soms kon het voorkomen dat u - wellicht buiten u wil - conflicten had gecreëerd in de oude prijzen en/of kortingsstructuur. Ook hier worden een aantal opmerkingen geregistreerd in de 'conversie logfile'.