Cadeaubon afdrukken

Navigation:  Uitbreiding commercieel beheer > Cadeaubon module > Cadeaubon template >

Cadeaubon afdrukken

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Er zijn verschillende mogelijkheden om cadeaubonnen rechtstreeks uit DBFACTw te genereren. Daarbij wordt steeds vooropgesteld dat het uniek maken van de cadeaubon zeer belangrijk is. Uiteindelijk gaat het over een betaalmiddel dat vanuit DBFACTw aangemaakt wordt.  Ofwel kunt u een document als 'volledig' afdrukken, ofwel gebruikt u een etiket-vorm, waardoor u een label met de essentiële informatie afdruk, om te kleven op een cadeaubon.

 

De keuze van de printer voor de afdruk van barcodes.

 
Dymo: gezien de lagere resolutie van deze toestellen, zal de barcode niet langer mogen zijn dan 20 karakters.  Bovendien gaat het hier over thermisch papier, wat bij het lezen van een barcode niet interessant is.
Zebra en laserprinters: de meeste van deze toestellen kunnen in een veel hogere resolutie afdrukken, waardoor barcodes van 30 tekens of meer geen probleem zijn. Deze barcodes worden, gezien de lengte, best vrij groot afgedrukt. Een compacte cadeaubon is daardoor alleen mogelijk door gebruik te maken van de nieuwste generatie uiterst compacte barcodes.

 

De nieuwste generatie barcodes

 

Aangezien we lange codes genereren, is het van belang recente technologie van barcode afdruk te gebruiken. Daarbij worden zeer lange barcodes op een klein vlakje afgedrukt. De technologie daarvoor is 2D en QR barcodes.

Om dit technisch gezien te kunnen realiseren, heb je een speciaal programma (een DLL) nodig en lettertypes om deze te kunnen genereren op de lijsten.

 

Klungelalarm

Voor welke barcode men ook kiest, ga voor liefst zo compact mogelijk. Maar het belangrijkste is dat u ook test bij àl uw barcode scanners of deze effectief de afgedrukte barcode herkennen. Bij de meeste barcodelezers is wat instelwerk nodig om optimaal 2D en/of QR barcodes te kunnen lezen.

Vergeet niet dat QR barcodes pas vanaf 2010 echt courant geworden zijn.  Bij oudere barcode scanners is de kans dus groot dat deze daar niet herkend worden.

Testen is de boodschap!

 

Voorbedrukte barcodes

 

Als we cadeaubonnen maken met voorbedrukte unieke codes, moeten we

- enerzijds een template maken waar de eerste tien tekens overeenkomen met de serie barcodes die we op deze manier aangemaakt hebben.

- anderzijds ook hier goed testen dat de code die gescand wordt overeenkomt met de barcode die afgedrukt is.

 

Barcode scanners

 

Er zijn heel veel type barcode scanners op de markt. Kies steeds voor een model dat breed genoeg kan scannen, minstens 2D ondersteunt, en liefst draadloos is.