Boomzoeken

Navigation:  Basis > Het artikel >

Boomzoeken

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

Er kan ook worden gezocht naar artikelen in DBFACTw volgens een boomzoekmethode. Het grote voordeel van boomzoeken is dat uw verschillende artikelen kunnen worden gedefinieerd in verschillende categorieën.

 

Categorie 1

Categorie 2

Categorie 3

Categorie 4

Categorie 5

Inbouwspots

Vierkant

Goud

Delta Light

 

Wandverlichting

Rond

Inox

Lumelit

 

Staande lampen

 

Wit

PSM Lighting

 

Buitenverlichting

 

Zwart

 

 

 

 

Bruin

 

 

 

Aan een artikel kan u nu toekennen dat het behoort tot de Inbouwspots, vierkant, Zwart en tot het merk 'Delta Light' moet behoren

 

Als u dan via het boomzoeken vb enkel inox kiest in categorie 3, dan ziet u ten eerste welke categorieen links en rechts voorkomen samen met inox, en ten tweede welke artikelen daaraan voldoen.

 

Hoe dit te activeren?

 

U dient via de Veranderen Variabelen, de optie Gebruik boomzoeken te activeren dat u kan terugvinden onder helpkey 945521.

Daaronder kan u instellen vanaf hoeveel artikelen er een resultaat moet worden getoond (Helpkey 945520). Dit kan interessant zijn om op oudere en dus minder performante toestellen de zoektijd te beperken. Standaard staat dit op 50.

 

Hoe te gebruiken?

 

De sleutelwoorden die in de verschillende categorieen voorkomen, kan u ofwel manueel creëren (via direct-menu 648) of invullen aan de hand van velden van de artikelfiche (direct-menu 651).

Als u ze manueel zou creëren via direct-menu 648 dient u deze ook te toe te wijzen via direct-menu 649 (Keywoordtoewijzing).

U kan echter ook onmiddellijk nieuwe sleutelwoorden toevoegen op dit scherm.

 

Per gebruiker kan u ook nog instellen welke categorieen deze gebruiker mag aanmaken. Dit kan u instellen in het rechtenbeheersscherm van de gebruiker onder de tab 'Artikel'.

 

Als u vervolgens via direct-menu 651 een selectie heeft gedaan van velden die naar de boomzoek-categorieen moeten worden overgebracht, dan worden voortaan bij het aanmaken/wijzigen en verwijderen van een artikel ook de verschillende toegekende artikelen geüpdate.

 

Het gebruik van de zoekfunctie is beschikbaar via de standaard zoekfunctionaliteit F7 (Knopje Boomzoek) en ook apart via direct-menu 650.

 

En nu praktisch...

 

Het is heel belangrijk om snel en goed te kunnen werken met deze boomzoekfunctionaliteit dat uw artikelen op een correcte manier zijn ingedeeld in DBFACTw.

Als we het voorbeeld van hierboven gebruiken...dan zie je dat ik ik dit geval werk met 4 verschillende categorieen.

 

Categorie 1:

In mijn geval wens ik dit te koppelen aan Inbouwspots, zoals je misschien wel weet is dit een type van verlichting. Op onze artikelfiche zouden we dus in een ideale situatie dit type moeten kunnen terugvinden in het veld type dat op de artikelfiche staat. Je kan deze types op een gemakkelijke manier importeren via onze artikelimportwizard. Aangezien alle type's in mijn voorbeeld zijn ingevuld kan ik door gebruik te maken van direct-menu 651, dit veld gemakkelijk koppelen aan categorie 1.

Categorie 2:

In mijn voorbeeld gebruik ik vierkant en rond. Aangezien ik dit nergens bijhoudt in mijn artikelfiche moet voor dit veld in mijn voorbeeld een manuele koppeling gebeuren. Manuele koppelingen kan je doen door gebruik te maken van direct-menu 649.

Categorie 3:

In het bovenstaande voorbeeld kan je zien dat ik de kleurcodes hiervoor heb gebruikt. Wens je deze dus te koppelen dan kan je alle artikelen waar deze kleurcode staat in de omschrijving manueel koppelen via direct-menu 649.

Categorie 4:

Hier heb ik een koppeling gemaakt aan het veld merk en dit via direct-menu 651.

 

Via Direct-Menu 650 wordt volgend scherm geopend:

 

 

Door hier met de linkermuisbutton te klikken op de verschillende categorieen kan je in de grid een lijst van artikelen zien die toehoren aan de gemaakte selectie.

Een voorbeeld hiervan kan je hieronder terugvinden:

 

 

Je kan zien in mijn voorbeeld dat ik op zoek ben naar een Inbouwspot, die Rond moet zijn en dan ook nog in een INOX uitvoering. Aan deze criteria kan je zien dat er 3 artikelen voldoen.

Het is nu aan jou om hier verder iets mee te doen.